szacowanie wartości dostaw

Zakup artykułów spożywczych na bieżące potrzeby zamawiającego to dostawy powtarzające się okresowo

Pytanie:

Mamy w planie w paragrafie 4220 na zakup żywności ogólnie kwotę przekraczającą 30.000 euro, ale robimy podział na:

  • mięso kwota powyżej 30.000 euro osobny przetarg,
  • warzywa kwota powyżej 30.000 euro osobny przetarg,
  • artykuły spożywcze kwota powyżej 30.000 euro osobny przetarg,
  • mrożonki poza ustawą Pzp - zapytanie ofertowe (do 30.000 euro),
  • nabiał zapytanie ofertowe (do 30.0000 euro),
  • przyprawy wolny zakup (mała kwota 5.000 zł/rok - robimy bez żadnego postępowania),
  • pieczywo wolny zakup (mała kwota 2.000 zł/rok).

Czy taki podział jest zgodny z ustawą Pzp? Naszym zdaniem tak, bo to osobne grupy produktów i nie trzeba ich łączyć (choć są jednostki, które robią jeden przetarg na części w trybie Pzp i jeżeli w jakiejś części nie ma ofert, to dopiero robią tą część gdzie nie było ofert jako zapytanie ofertowe lub wolny zakup poza Pzp). Chcę się także upewnić, czy jeżeli w jednym przetargu nieograniczonym na którąś część nie wpłynie oferta, to trzeba ją ponawiać  w formie tego samego przetargu tylko zrobionego na tą część gdzie nie było oferty (i ewentualnie za drugim razem jeśli nie wpłynie oferta to realizować poza ustawą Pzp jako zapytanie ofertowe lub w zależności od kwoty jako całkowicie wolny zakup)? Czy można już od razu po pierwszym przetargu kiedy nie ma ofert zrobić tą część poza ustawą Pzp zgodnie z wewnętrznym regulaminem tj. jako np. zapytanie ofertowe? Czy jeżeli kupujemy w ramach BHP wodę dla pracowników w pewnych okresach w roku (lato), a w przetargu na art. spożywcze też jest woda mineralna, to trzeba łączyć ten asortyment i wodę dla pracowników szacować łącznie z tą wymienioną w art. spożywczych i przeprowadzać oba zakupy w formie przetargu czy nie?